HTML

Figyelek rád

Vita-szoba, ahol mindenki elmondhatja a véleményét.

Friss topikok

  • zellerlevél: Mikor lesz új cikk? (2011.05.07. 13:06) Első téma
  • zellerlevél: Talán pótszer azoknak, akiknek enélkül nem megy a lazítás. Másoknak rossz szokás. Hogy mi lenne... (2011.01.26. 08:33) Szórakozás
  • xeria: Igen, a lényeg, hogy az egzisztencia itt fontosabb mint az érzelmek, a szeretet. Ez egyfajta lelki... (2011.01.18. 20:06) Nő vagyok

Linkblog

Archívum

Első téma

2011.01.03. 18:51 xeria

 Ezt a blogot abból a gondolatból hoztam létre, hogy sokan szeretnek egy-egy adott témához hozzászólni, vitatkozni. Én meg szeretem figyelni, olvasni a véleményeket ahogy kialakul egy vita, véleménykör, ahogy a résztvevők észrevételeket tesznek.

Várom az ötleteketis, hogy miről is vitatkozzunk itt együtt.

Az első témám az örök, női-férfi kapcsolat. Vitaindítónak. A történetet a munkám során hallottam és név és személyek nélkül teszem közzé, a téma kedvéért.

Van egy házasság, ami már tart több mint tíz éve de olyan átlagos, vagyis nem működik felhőtlenül, a felek nem lobognak egymás felé de nem mentek szét az idők hossza alatt. Aztán bekövetkezik az amit senki sem gondolt. Az egyik fél megbetegszik, nagyon. A betegsége a házasságot alapjaiban rázza meg, mert nem tud működni semmi a két fél között a betegség miatt.  Nem megy a szex, mert a gyógyszerek mellékhatásaként állandó a szexmentesség. Nem megy a beszélgetés mert mind a két fél agyonhallgatja a dolgot, nem akarnak beszélni a problémákról. Mind a ketten a másikban látják a kialakult helyzet okát. A meggyengült fizikai állapot miatt az egyik félre marad minden. Gyerek, háztartás, teendők. A másik felet rokkantosítják, így teljes a kivonulása az aktív életformából.

És ekkor megjelenik egy harmadik. Az egészséges fél reagál a reakciókra, mert már évek óta hiányolja a normális életet amit megszokott.  De jön vele az örlődés, a gond.

Vitaindító kérdésem:

Elítélendő e, hogy az adott emberke reagált és viszonyt létesített?

Mit tennétek annak a helyében aki egészséges maradt?

HA elválna hogyan ítélnétek meg a tettét?

Várom a reakciókat!

13 komment

Címkék: betegség harmadik házasság örök fél háromszög

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelek-rad.blog.hu/api/trackback/id/tr472558019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kód 2011.01.03. 19:13:23

Ha jól értem, a házasság már az eset előtt sem működött. Nemcsak nem volt lángolás, de nem is voltak tényleges beszélőviszonyban. Csak éltek egymás mellett. Ezért nem tudom elítélni, ha kilép belőle az egészséges. Sőt, mazohista / szent lenne, ha nem tenné. Ettől függetlenül, ez egy tragédia. Amin az se változtat, hogy a saját butaságuk okozta.

xeria 2011.01.03. 19:21:20

Ebben igazad van. Nem működött, mert nem működtették. És megnehezítette egy nem várt betegség. ÉS amit kifelejtettem, az két dolog.
A szereplők között van két gyerek is, kiskorú. És a két fél között nem elhanyagolható korkülönbség.
Aki beteg lett az az idősebb és már nincs senki a közvetlen családjából. Egyedüli késői gyerek lévén csak a társa és a gyereki vannak.
És akkor itt jön a nagy kérdés. Hogy ha az egészséges fél lép azt hogyan ítélik majd meg azok az emberek akik a családjukhoz tartoznak?
Hogy a k.... vagy egy mártír?
Ha nő teszi melyik? És ha férfi teszi?

fumerin 2011.01.03. 19:40:45

A házasságokat általában a jó szex, hasonló intelligencia, érdeklődési kör...kötik össze.
A gyermek csak közös küzdelem, beszéd és veszekedési alap, de semmi esetre sem tart össze nőt-férfit!
A betegségben is ki kell állni a partner mellett, talán lehet úgy is megoldani a hölgynek/férfinek (nem túl szép a titkos viszony, de kíméletesebb ilyen esetben), hogy nem alázza, bántja meg vele a partnerét, aki történetesen most még jobban szorulna szeretetre és törődésre, mint bármikor.
A válás ebben a helyzetben a legrosszabb időzítés, úgy érzem a kevés leírtak alapján, hogy már rég meg lehetett volna tenni.
Nem lehet elítélni az egészséges felet, mert minden felnőtt ember akár bevallja, akár nem, de vágyik a testi és lelki kapcsolatra. Itt már mindkettő bukott projekt.
Elég bonyolult kérdés...megértem akár melyiket dönti is az egészséges fél.

Barry Kent 2011.01.03. 19:46:08

Nehéz kérdés, picit nekem hiányoznak részletek amik fontosak lehetnek.
Elsősorban persze segíteni szeretne ilyenkor az ember, de a történetből úgy tűnik, hogy a másik (beteg) fél meglehetősen passzív, és ez a nulla kommunikáció is eléggé megnehezíti a helyzetet.
Az biztos, hogy bárhogy is dönt, mindenki másképp fogja megítélni a helyzetet. Ha lelép, akkor sokan önzőnek tartják majd, ha marad, akkor pedig mártirkodással vádolják. De a részletek ismerete nélkül nehéz lenne igazságot tenni.

A blogot ennyi idő alatt sikerült összedobni?

Barry Kent 2011.01.03. 19:48:48

@fumerin:
A változatosság kedvéért egyetértünk, eléggé bukottnak tűnik az ügy. Ha még lelkileg rendben lennének a felek, akkor menthetőnek tűnne a dolog, így egy kicsit nekem kilátástalan.
Persze jó lenne tudni a betegség természetéről is többet, mert az sem elhanyagolható.

fumerin 2011.01.03. 19:52:55

@Barry Kent: :D
Talán mert mindketten felnőttek vagyunk, azért érthetünk egyet:D

Barry Kent 2011.01.03. 20:01:31

@fumerin: :D
Mindenesetre elég merész kezdés, ha valahogy kikerülne index címlapra, akkor itt elég szép adok-kapok alakulna ki :) Bár azt hiszem ez induló blognál esélytelen.

fumerin 2011.01.03. 20:09:46

@Barry Kent: Ha felpróbálnám mindkét szerepet (mártír vagy a másik), akkor mindkettőben szarul érezném magam. Így maradok semleges és minden variációt megengedő álláspontnál:D

xeria 2011.01.04. 19:48:13

Jók a kommentek és egyfajta pozitív hozzáállást látok részetekről a helyzetben lévő felek felé.
Valóban ezt a kapcsolatot már régen szét kellett volna szakítani, de nem így alakult.
A vitaindító kérdéseknek egy részére a résztvevők adtak választ. VAgyis az egészséges fél reagált a harmadik közeledtére de evvel megjelent az életében a gond, a megosztottság, az örlődés.
Menne mert vonza az új kapcsolat, de ugyanakkor nagyon fél is, mert nem tudja, hogy az új kapcsolata nem fog e kudarcba fulladni. Sok a veszteség a listán, és ott van a lelkiismerete, hogy beteg partnert nem hagyunk magára.
Az élet produkálja a "legszebb" helyzeteket.
Azért annak örülök, hogy nem döngöltétek a földbe az egészséges felet azért, mert egy harmadik felé nyitott.
Igen, eddig tartott összehozni egy blogot. Nehezen kezdtem hozzá, félek azért ettől a nyilvánosságtól, nem csináltam még soha ilyet. De csábított nagyon. Szeretek beszélgetni és jól "megrágni" dolgokat. Van egy ujabb sztorim, de ma képtelen vagyok normálisan fogalmazni mert annyira fáj a fejem. Ugy fest a napfogyatkozással az agyam is fogyott. :-)
Az index címlapjára nem szeretnék felkerülni. Talán majd 5 év múlva amikor már elég gyakorlott bloggoló leszek. :-))

zellerlevél 2011.01.15. 15:05:20

@xeria: Miért gondolod, hogy ez a házasság megmenthetetlen?
A kommunikációt újra lehet indítani, a beteg fél lelkét gondozni lehet, a szexuális érdeklődést fel lehet kelteni.
Szerintem nagyon kevés olyan házasság van, amit nem érdemes megmenteni. A leírás alapján ez nem tűnik olyannak.

xeria 2011.01.25. 20:22:39

Kösz a kommentet. A kommunikáció újraindításához egyfajta elmei frisseség is kell. Nos az nincs már meg. A beteg lelkének ápolásával egyet értek, bár ez eléggé rá tud telepedni a környezetre és az egészséges is beteg lehet tőle lelkileg.
A szexuális érdeklődést valóban fel lehet kelteni egy olyan félben ahol nem fizikális akadálya van. Itt viszon a gyógyszerek mellékhatása miatt alakult ki a férfiak réme, az impotencia.
A házasság azóta is megvan, a csendes medrében halad. A jövő majd meghozza a válaszokat. Mindenesetre nem irigylésre méltó helyzet.
süti beállítások módosítása